Sosiaalisen inspiraation isku

Sattuman summasta ja vaikutuksille avoimessa kevätkutkutuksessa rynnin hubiin suoraan Etu-Töölön lukion kieltenopettajan kateederilta lähinnä yhteiskunnallisen tirkistelijän roolissa. Halusin irtautua toviksi opettajainhuoneen tomusta ja kaaoksesta. Oli tarve koskettaa oikeaa elämää, kuunnella opiskelijoiden kumuloituvien selitysten sijaan aikuisten ihmisten tahtotilaisia suunnitelmia. Ja paloin halusta nähdä, miten eri alojen aktiiviset toimijat saavat aikaan ehkä suurenmoisiakin asioita. Innostunut pää kuitenkin hivenen etukumarassa astelin paikalle, sillä oma projektini oli vielä päivänvaloa sietämätön rääpäle, josta puhuminen tuotti lievän häpeän punan niin minun kuin teoreettisen kuulijankin kasvoille.

Ensimmäisen illan jälkeen kaikki oli kuitenkin selvää. Tämä henkinen tila, joka sosiaaliseen hubiin kietoutuu, on juuri se tilaisuus, jota en aiemmin ollut niukkakatseisuudessani osannut kaivata. Keskittyä yksin ryhmässä, puhua ja vaieta kun huvittaa, saada ja jakaa jopa huonoja ideoita, sopia epämääräisiäkin tapaamisia, löytää yllättäviä kontakteja ja oppia muilta.

Vaikka lukiossamme on erittäin antoisa ja monipuolinen työyhteisö, kotona freelance-käännöstöitä varten sopivalla pehmeysasteella siunattu napakka sohva ja treenikämpällä kutkuttavan hauska soittoporukka, olen viime vuodet potenut kaipuuta epämääräisen sosiaalisen porukan tykö – ilman pakollisia väkijuomia, lannetta rynkyttävää rokkikeikkaa tai kolisevia levypainoja, sekä ilman kiinteää ja ehkä kovinkin vaativaa työhuonetta. Sosiaalinen hub löysi yllättäen minut.

Kahden viikon ajan arkityöpaikan ja hubin välillä humaltuneen varsan lailla juostessani moni asia on koulun suhteen lompsahtanut aivoissani oikeaan lokeroon:

1) Lukion opetussuunnitelman aihekokonaisuuksista omalle koulullemme läheiset yrittäjyys ja aktiivinen kansalaisuus paiskaavat reipasta kättä sosiaalisen hubin ideologian kanssa. Asia on raahattava koulussa jatkojalostukseen.

2) Koulu on paikka, jossa sosiaaliset hubin kaltaiset ideahautomot ja ihmiscocktailit tulee esitellä nuorille osana tulevaisuuden mahdollisuutta olla läsnä ja vaikuttamassa muullakin kuin nuuskan heittämisellä seinään.

3) Jään miettimään keinoja, mahdollisuuksia ja reunaehtoja ja vastaanottamaan villejäkin aatoksia siitä, miten sosiaalisen hubin kaltainen foorumi voisi olla olemassa nuorille, jopa alaikäisille. Olisiko tällaiselle toiminnalle edes syytä vai yritänkö paraikaa keksiä pyörän (lue: nuorisotalon) uudelleen?

Henkilökohtaisella saralla jo näinkin lyhyt jakso uuden ympäristön altistuksessa sai pääni poksahtelemaan innosta ja uusista ideoista. Olen elämäni ajan kilvoitellut erilaisten omien vahvuuksien ja identiteettien painostuksessa, kunnes myöhäisaikuisena takaraivooni jysähti ymmärrys siitä, kuinka ihmistaipaleen aikana eri piirteet ja jopa identiteetit kenties löytävätkin vahvuutensa eri elämänjaksoina. Tätä nykyä soitan kitaraa harvakseltaan ja biisin salonkikelpoinen sanoitus syntyy hädintuskin kertsin puoliväliin saakka, ketään tyydyttävästä sointukulusta puhumattakaan, mutta opintojen myötä nurkkaan nyhjäämään jäänyt kirjoitusdraivi sai hubin myötä lopullisesti pudistettua hartioitaan niristäneen pakkopaidan yltään. Pystyin yhtäkkiä työpenkkiä vaihtamalla vihdoin kypsyttelemään sanoiksi sen, mitä minun on elämänlaatua parantaakseni downshiftatun arkityön ohella tehtävä.

Jonain päivänä uusien, ehkä jo seuraavassa sosiaalisessa hubissa tapaamieni piirtäjien ja kuvittajien anti saattaa kohdata niitä ajatuksia ihmisistä, jumituksesta, oikeudenmukaisuudesta ja ennakkoluuloista, jotka pääsevät karkaamaan päästäni tekstiksi asti. Lisää ihmisiä, enemmän vaikutusta. Ehkä yhdessä syntyy jotain, ehkä.

Joanna Ovaska

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s