Kohti Utopian toteutumista

Reilun vuoden ikäisen Utopia Helsinki -kollektiivin eetoksena on kulttuuritoiminnan tekeminen kaikkien kanssa kaikille.

Aito saavutettavuus on olennainen osa Utopia Helsinkiä. Kaikkien osallistujien erilaiset tarpeet otetaan huomioon itsestäänselvyytenä ja joka iikka on tervetullut omana itsenään.

Vuoden 2011 aikana pidetyt kolme Utopia Helsingin klubia järjestettiin jo lähtökohtaisesti esteettömässä paikassa  – tässä tapauksessa Helsingin nuorisoasiainkeskuksen toimintakeskus Hapessa. Näkövammaisten huomioimiseksi Happeen askarreltiin lisäksi nopeasti ja pienellä vaivalla ns. lattitaktiilit.

Illat olivat myös kaksikielisiä siinä mielessä, että lavalla tehdyt juonnot ja muusikoiden esittämät kappaleet viitottiin. Klubit ovatkin olleet hyvä esimerkki siitä, että kulttuuritapahtuman tekeminen osallistuttavaksi jokaiselle ei tarvitse välttämättä aina olla kallista ja hankalaa. Luovuudella ja viitseliäisyydellä vaikkapa muutaman portaan sisäänkäynti voidaan tehdä siirrettävällä luiskalla saavutettavaksi pyörätuolin käyttäjille.

Helsingin Utopian esikuva on Ruotsin Göteborgissa, missä paikalliset queer- ja vammaisaktivistit kyllästyivät siihen, että kauniista puheista huolimatta kaupungissa oli lukemattomia ajattelemattomuudesta johtuvia – joskus näkyviä ja toisinaan näkymättömiä – rajoja, jotka estivät kaikkien osallistumisen urbaaniin kaupunkilaiselämään. Niinpä he loivat Utopia Göteborgin, ja alkoivat järjestää mitä moninaisempia työpajoja pyörätuoli-breakdancesta dj-kursseihin.

Utopia-kollektiivin meininki on ollut hieno osoitus siitä, mitä voidaan saada aikaan kahden vähemmistöryhmän yhdistäessä voimansa. Kuitenkin oleellista ja radikaalisti uutta Utopia Helsingissä on, että se ei ole kuvitteellisten erityisryhmien kuppikuntailua, vaan on suunnattu  meille kaikille.

Me Utopia Helsingistä haluamme esimerkillämme herkistää kaiken maailman liikunta- ja tanssiseuroja sekä teatterikerhoja tiedostamaan, miten ilmeisemmät ja huomaamattomammat muurit voidaan kaataa, niin että kuka tahansa queer, kuuro ja korpihetero voi tulla mukaan.

Lisätietoa Utopia Helsingistä: http://www.facebook.com/#!/utopiahelsinki /  http://utopiahelsinki.wordpress.com/about/ / utopiahelsinki@gmail.com

Utopia Göteborg: http://utopias.se/in-english/

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s