Yhteiskunnallisen toiminnan laboratorio

(Artikkeli on kirjoitettu Luova pääkaupunkiseutu -hankkeen loppuraporttia varten)

Sosiaalinen hub – yhteiskunnallisen toiminnan laboratorio 

Helsingissä on viime vuosina syntynyt paljon erilaista kaupunkilaisten itse synnyttämää ja organisoimaa kaupunkikulttuuria. Ravintolapäivä, Bermuda Helsinki, kaupunkiviljely ja monet muut tempaukset ovat osoittaneet, että innostavia asioita syntyy usein virastojen ja byrokratian tuolla puolen. Monet kaupunkiaktivismin muodot ovat myös onnistuneet ottamaan hienosti haltuun kaupunkitilaa ja vajaakäytössä olevia tiloja. Bermuda Helsingin konttiaukio Kalasatamassa viime kesänä oli yksi hyvä esimerkki joutomaana olevan tilan hyödyntämisestä.

Tilapolitiikka kytkeytyykin oleellisesti kaupunkikulttuuriin ja on myös tärkeä yhteiskunnallinen kysymys. Kenellä on oikeus kaupunkitilaan ja sen käyttöön? Miksi kaupungissa on hyviä tiloja tyhjillään, kun kaupunki on täynnä aktiivisia toimijoita ja tekijöitä, joilla olisi akuutti tilantarve, mutta ei välttämättä varaa kalliiden tilojen vuokraamiseksi tai hankkimiseksi.

Näistä lähtökohdista saimme ajatuksen perustaa kaupungissa olevaan tyhjillään olevaan tilaan Sosiaalisen hubin, joka on eräänlainen yhteiskunnallisen toiminnan matalan kynnyksen laboratorio. Idea syntyi Sitran Uusi demokratia -kurssilla ja Sitra ja Helsingin kaupunki ovat olleet tukemassa hankkeen syntyä. Sitran Uusi demokratia -kurssi on osa Elinvoimafoorumia, joka pyrkii edistämään erilaisia yhteiskunnallisia päämääriä myös konkreettisten kokeilujen kautta.

Saimme parin viikon kokeilua varten tyhjillään olevan kiinteistön Katariinankadulta Senaatintorin kupeesta. Toimme paikkaan nettimokkulan ja kutsuimme avoimesti verkossa ihmisiä mukaan tekemään töitään ja projektejaan sekä verkostoitumaan hubiin. Kokeilu lähti hienosti käyntiin. Mukaan tuli muun porukkaa muun muassa Ravintolapäivästä, Avoimesta ministeriöstä, Bermuda Helsingistä, Exit-hankkeesta, Värk Fest -festariporukasta, yliopistolta, Huili-lehdestä ja Hukkatila Oy:sta.

Sosiaalinen hub -pähkinänkuoressa:

MIKÄ?

Sosiaalinen Hub on väliaikaiseen, tyhjillään olevaan tilaan perustettu yhteiskunnallisen toiminnan laboratorio. Se on yhteisöllinen työhuone, jossa yksittäiset vapaat kansalaistoimijat, tutkijat, kulttuuriprojekteja tekevät toimijat ja muut tahot voivat kehitellä välitöntä taloudellista voittoa tavoittelemattomia, esimerkiksi lähidemokratiaan tai -ympäristöönsä liittyviä sosiaalisia projekteja.

MIKSI?

Sosiaaliseen Hubiin mukaan pääsemiseen on matala kynnys. Se tarjoaa käyttäjilleen verkostoitumispaikan, työtiloja ja verkkoyhteyden, eräänlaisen “residenssin” viikosta puoleen vuoteen. Kuppikuntia tai saavutettuja etuja ei muodostu, sillä tila elää ja vaihtaa jatkuvasti paikkaa.

MITEN?

Sosiaalinen Hub voi vaihtaa tasaisin väliajoin sijaintiaan tilojen tarjonnasta ja tarpeesta riippuen. Pyrkimyksenä kuitenkin on, että yhdessä paikassa ollaan vähintään kolme kuukautta.

Hubin pystyttämiseen tarvitaan ainoastaan tyhjä tila, minimikalusteet sekä langaton laajakaistanetti. Käyttäjillä ei ole omia työpisteitä ja omille tavaroille on lukittavat, liikuteltavat laatikot. Kokouksia ja palavereja varten löytyy erillinen, varattava tila.

Kokeiluvaiheen jälkeen pyrimme neuvottelemaan toiminnalle jatkoa. Tavoitteena on vakiinnuttaa toimintaa mahdollisesti kumppanuudessa Helsingin kaupungin ja myös Hub Helsingin kanssa.

Erkki Perälä

Johanna Sumuvuori

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s